JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Føler seg som kasteballer

Tariffavtaler for ideelle organisasjoner

Føler seg som kasteballer

PÅ VENT: De ønsker seg tariffavtale og fortviler over at ikke de ulike forbundene i LO kan bli enige om hvor de hører hjemme. F.v. Lene Wetteland, Helsingforskomiteen, Anita Sæterøy og Emma van de Wetering fra Foreningen Fri.

PÅ VENT: De ønsker seg tariffavtale og fortviler over at ikke de ulike forbundene i LO kan bli enige om hvor de hører hjemme. F.v. Lene Wetteland, Helsingforskomiteen, Anita Sæterøy og Emma van de Wetering fra Foreningen Fri.

Ole Palmstrøm

I flere år har de prøvd å få en tariffavtale. Men prosessen er satt på vent fordi to LO-forbund er uenige om hvor de ansatte i ideelle ­organisasjoner hører hjemme.

merete.jansen@lomedia.no, herman@lomedia.no

ole@lomedia.no

– Vi føler oss verken sett eller hørt av LO, sier tre tillitsvalgte i Foreningen Fri og Helsingforskomiteen.

I Helsingforskomiteen har de jobbet siden rundt 2020 med å få på plass en tariffavtale.

– Skjønner ikke LO hvordan de framstår utad når de hindrer medlemmer i å få tariffavtale? spør de tillitsvalgte på de to arbeidsplassene.

Satt på vent i flere år

Foreningen Fri har jobbet med å få på plass en tariffavtale med Norsk Tjenestemannslag (NTL) siden 2022. De har fått beskjed om at prosessen er satt på vent fordi LO-forbundet Handel og Kontor (HK) mener at avtalen bør ligge under dem.

I slike situasjoner, der forbundene ikke blir enige, løses saken gjennom LOs organisasjonskomité. Men det tar fort en del tid. Les svaret fra LO lenger nede.

Da Emma van de Wetering og Anita Sæterøy i år tok over som tillitsvalgte på arbeidsplassen, sjekket de status i saken hos NTL. Svaret var at det ikke var funnet noen løsning, og at NTL venter på tilbakemelding fra LO. Nå frykter de at også 2024 renner ut, uten at de har noen avtale å skrive under på.

Arbeidsgiveren deres, som er medlem i Virke, ønsker en avtale velkommen. Van de Wetering og Sæterøy sier tålmodigheten er i ferd med å ta slutt. Ni ansatte er i dag organisert i NTL og betaler kontingent, men får lite igjen for pengene, påpeker de.

– NTL har hatt møte med oss og et titalls andre frivillige organisasjoner. Men når det gjelder LO for øvrig, føler vi ikke at denne saken blir tatt på alvor, sier van de Wetering.

TVIST: Emma van de Wetering (t.v) og Anita Sæterøy i Foreningen Fri har lenge prøvd å få på plass en tariffavtale for kollegene. De er organisert i Norsk Tjenestemannslag (NTL), men Handel og Kontor (HK) mener de hører hjemme hos dem.

TVIST: Emma van de Wetering (t.v) og Anita Sæterøy i Foreningen Fri har lenge prøvd å få på plass en tariffavtale for kollegene. De er organisert i Norsk Tjenestemannslag (NTL), men Handel og Kontor (HK) mener de hører hjemme hos dem.

Ole Palmstrøm

Kan bli aktuelt å gå over til YS

En annen av de frivillige organisasjonene som deltok på møtet med NTL, var NRK TV-aksjonen med et 20-talls fast ansatte. Tillitsvalgt Helene Knutsen Fosso har vært LO-medlem i rundt 15 år. Da de i fjor satte i gang prosessen med å opprette en klubb på arbeidsplassen, tok hun til orde for at LO og NTL ville være det beste alternativet. Et knapt flertall av kollegiet ønsket NTL-medlemskap, mindretallet ønsket YS-tilknytning.

– Når jeg ser det som nå skjer internt i LO, føler jeg meg flau overfor mine kollegaer. Det går utover min personlige integritet som tillitsvalgt at ikke LO kan klare å finne ut hvor vi hører hjemme.

Fosso Knutsen sier det blir opp til kollegene å bestemme hvor klubben skal ha tilhold. For hennes egen del er det lite aktuelt å gå over til Handel og Kontor, en fagforening som Knutsen Fosso mener ikke har god nok kunnskap om frivillig sektor, og mangler relevant nettverk for hennes type arbeidsplass

Hun opplever ellers at de konkurrerende forbundene er mer opptatt av å sikre vekst i egne rekker enn å sikre nye arbeidsplasser en tariffavtale.

Helene Knutsen Fosso.

Helene Knutsen Fosso.

Privat

– LO må få tilbake bakkekontakten. Uten medlemmene er de ingen ting, og fokuset for en fagforening skal alltid være medlemmenes beste. Uten dette fokuset mister fagforeningen sitt grunnlag for å eksistere, sier Knutsen Fosso.

– Hvorfor kontakter de oss ikke?

Lene Wetteland i menneskerettsorganisasjonen Helsingforskomiteen synes det er spesielt merkelig at de ikke blir kontaktet av noen fra HK hvis de er så opptatt av å ha dem som medlemmer:

– Hvorfor henvender de seg ikke til oss for å vise oss hva de har å tilby?

Mange på hennes arbeidsplass er jurister og samfunnsvitere. Det hadde ikke vært unaturlig å søke seg inn i et forbund hos LOs konkurrent Akademikerne. For Wetteland var det blant annet et viktig hensyn å opptre solidarisk i lønnspolitikken. Hun klarte å overbevise kollegene om at NTL og LO var det beste alternativet.

– Jeg «vinner» debatten om tilknytning på arbeidsplassen, men så kommer LO og trenerer det hele!

Helsingforskomiteen er foreløpig ikke med i noen arbeidsgiverorganisasjon, men ledelsen er positiv til å inngå en tariffavtale.

– Ledelsen har spurt oss en rekke ganger hvordan det går med å få dette på plass. Vi må bare svare at «det skjer nok snart».

I tillegg til at hun ikke fatter hvordan de kan havne i en situasjon der LO trenerer prosessen, synes hun det er direkte pinlig overfor de hun har vervet:

– Du føler deg dum! Du har vervet en rekke medlemmer, men så har du ikke noe å tilby dem.

Selv har Wetteland ingen erfaring med HK. Selv om NTL i utgangspunktet virker mer relevant for medlemmer i en kunnskapsbedrift, holder hun gjerne døren på gløtt. Under en forutsetning:

– De kunne sikkert overbevist oss om at de har et godt tilbud. Men da må vi høre fra dem.

Ønsker å bli værende i HK

I Samisk kunstnerråd i Karasjok sitter fire ansatte som også ønsker seg tariffavtale. Mona Kemi har vært medlem av Handel og Kontor (HK) i flere tiår og synes hun har blitt godt ivaretatt der.

Derfor var det naturlig å henvende seg til nettopp HK for å be om tariffavtale. Hun innså at det var nødvendig å få dette i boks før hun fylte 55 år om hun skulle sikre seg retten til pensjon gjennom AFP-ordningen. Søknaden ble sendt før jul i fjor.

– Men så fikk jeg til svar at NTL motsatte seg dette. Årsaken skulle være at vi er en statlig bedrift.

Det skjønner Kemi lite av. De er ikke ansatt i staten, og finansieringen kommer fra de nordiske sametingene, Nordisk ministerråd og ulike medlemsorganisasjoner.

Siden har det vært stille fra forbundene.

– Det er frustrerende at det tar så lang tid, sier Kemi, som håper at det ikke er dette som skal spenne bein under en AFP-avtale.

Mona Kemi.

Mona Kemi.

Privat

Kastet mellom tre forbund

I august skrev to tillitsvalgte i Ungdom og Fritid et krast innlegg på FriFagbevegelse om en sammenlignbar situasjon. En av dem var fra en tidligere jobb organisert i NTL, men fikk beskjed om at hvis de skulle lage en klubb i Ungdom og Fritid, var Fagforbundet riktig sted å være medlem.

De startet prosessen med å få på plass en tariffavtale, men da kom kontramelding: Dere må inn i Handel og Kontor (HK). Alle meldte overgang, men ett år senere står de fortsatt uten en avtale.

«Ikke fordi arbeidsgiver motsetter seg, eller fordi vi mangler nok organiserte medlemmer. Nei, det er på grunn av en idiotisk tvist internt i LO – en krangel mellom forbund om hvem som har krav på oss», skrev Thea Juell og Kennellyn Rose Bloch Nilsen.

De foreslo videre at LO spør seg selv: Er det verdt å miste medlemmer over en intern krangel?

«Vår tillit er tynnslitt, og hvis dere ikke tar grep, mister dere oss også.»

Innspill til LO

De tillitsvalgte mener LO kunne lagt til rette for å få enda flere medlemmer ved å gå i dialog med de som jobber i frivillig sektor.

– Sammen med oss kunne de laget en pakkeløsning der medlemmene føler seg hjemme og ivaretatt. Vi har mye å bidra med, hvis vi bare får lov. Nå er vi mer som en kasteball uten ytringsfrihet.

Et konkret forslag fra de tillitsvalgte er å lage et eget konsept for frivillige organisasjoner, som ivaretar deres spesifikke behov.

De er overrasket over at ikke LO driftes ut fra mer demokratiske prosesser.

– Hvorfor får ikke medlemmene bedre anledning til å bli hørt i en situasjon som dette?

Kvinnene NTL-magasinet møter ved Youngstorget, observerer et stort innslag av ironi i den situasjonen de har havnet i:

– Vi har jobbet hardt og lenge med å få på plass en tariffavtale, som er noe av det viktigste LO driver med. Så ender vi kanskje opp med å velge en konkurrent som IKKE er tilknyttet LO.

Fire år uten avtale: Lene Wetteland i Helsingforskomiteen har siden 2020 prøvd å få på plass en tariffavtale. Ledelsen er positiv, det er i LO-systemet det stopper opp.

Fire år uten avtale: Lene Wetteland i Helsingforskomiteen har siden 2020 prøvd å få på plass en tariffavtale. Ledelsen er positiv, det er i LO-systemet det stopper opp.

Ole Palmstrøm

LO skjønner frustrasjonen

Forbundsleder i HK, Christopher Beckham, sier at han ikke ønsker å kommentere så lenge saken pågår. Fra NTL svarer 2. nestleder Pål Kjærstad at de deler bekymringen fra de tillitsvalgte om organisasjons- og avtaleretten for deres virksomheter.

– Vi jobber for tiden sammen med LO og noen andre forbund for å avklare grensegangen mellom forbundene og håper vi skal finne en løsning.

Fra LOs side sier Geir Høibråten, nestleder i forhandlings- og HMS-avdelingen, dette:

– Vi har full forståelse for at dette oppleves som frustrerende for medlemmer som ikke får tariffavtale, så vi håper at forbundene kommer til enighet.

Høibråten mener det er forbundene som sitter med verktøyet til å løse problemet.

– Vi forstår at LO blir konfrontert med dette, men det er først og fremst opp til forbundene å bli enige hvis vi skal komme videre i denne saken. Det er de som eier denne problemstillinga.

Høibråten opplyser at LO ikke har andre muligheter enn å legge slike saker fram for organiasjonskomiteen, som behandler saker der forbund er uenige om hvor medlemmer hører hjemme. Skal de få nye verktøy, er dette noe som må innføres på LOs kongress i 2025.

– Det er et broket landskap. Det setter preg på diskusjonen. Forbunda viser gjerne til hva de allerede har av tariffavtaler på området og ønsker naturligvis å verne om «sine» områder.

Utvalg jobber med saken

Det foregår i dag et utvalgsarbeid i LO, der ulike forbund skal bli enige om kriteriene for å organisere bedrifter i det såkalte HUK-området. HUK står for helse, kultur og utdanning, og er et eget område i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Geir Høibråten, bistår utvalget satt ned av organisasjonskomiteen. Der sitter representanter fra NTL, Fagforbundet, FO, SL, Creo, HK og Styrke (tidligere IE og FLT).

– Dette handler om å finne et sett med kriterier som forbundene og LO kan stille seg bak og leve med, sier han.

Utvalget hadde fått frist til å levere et forslag til organiasjonskomiteen innen første oktober. Noen dager før var Høibråten usikker på om de kom til å rekke fristen.

– Vi har full forståelse for at dette oppleves som frustrerende for medlemmer som ikke får tariffavtale, så vi håper at forbunda kommer til enighet, sier han.

Vi har full forståelse for at dette oppleves som frustrerende for medlemmer som ikke får tariffavtale.

Geir Høibråten, LO

04.10.2024