JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Julie får ikke klatre med kollegene

Lønnsoppgjøret: Lønnsstige

Julie får ikke klatre med kollegene

Lever i håpet: Julie Mathilde Bjerkem Oksås tror ikke at NTL vil slutte å jobbe for å få rådgiverne inn på lønnsstige. Men regner ikke med at det er noe de kommer til å streike for.

Lever i håpet: Julie Mathilde Bjerkem Oksås tror ikke at NTL vil slutte å jobbe for å få rådgiverne inn på lønnsstige. Men regner ikke med at det er noe de kommer til å streike for.

Privat

Rådgiver Julie Mathilde Bjerkem Oksås er en av 1365 rådgivere i Skatteetaten. Nå vil hun inn på samme lønnsstige som andre grupper og automatisk få 1,1 prosent lønnstillegg hvert år.

guro@lomedia.no

– Hvis jeg hadde blitt ansatt som førstekonsulent, tror jeg at jeg hadde hatt bedre lønn i dag.

Det sier rådgiver Julie Mathilde Bjerkem Oksås i Skatteetaten Namsos.

Hun begynte i jobben sin i 2019 og har sett førstekonsulenter i etaten klatre forbi henne i lønn.

For Julies lønnsstige finnes ikke.

På stedet hvil

Rådgivere og seniorrådgivere er nemlig ikke på lønnsstige. Førstekonsulenter derimot, ble plassert på stige ved forrige hovedoppgjør, i 2022.

Da gikk også førstekonsulentenes minstelønnssats opp med et trinn, i tillegg til å være sikret 1,1 prosent årlig stigning de første ti årene.

Rådgivernes laveste lønnstrinn ble sist endret i 2014.

Begge stillingskoder starter i Skatteetaten nå på lønnstrinn 45, men det er bare førstekonsulenter som automatisk klatrer videre hvert år.

Rådgiverne blir stående på samme trinn, men trinnets verdi øker årlig når det gis sentrale tillegg.

Med lokale forhandlinger, er de prisgitt at de får en stor del av kaka for å få like god lønnsutvikling som førstekonsulentene.

Selv om gjennomsnittlig startlønn for rådgivere i Skatteetaten ligger nesten 100.000 kroner høyere enn for førstekonsulentene, er snittlønna til de siste bare i litt mer enn 20.000 kroner lavere. Seniorrådgiverne tjener naturlig nok langt mer enn dette. Det viser tall Skatteetaten har publisert.

Etaten har per i dag 500 ansatte førstekonsulenter, 1365 rådgivere og 2279 seniorrådgivere.

– Skatteetaten er opptatt av å bruke lønn som ett av flere personalpolitiske virkemidler. Innretningen på dette er noe vi diskuterer med lokale parter i etaten. Det er ikke naturlig at vi som arbeidsgiver her signaliserer vårt ståsted på tema som kan inngå i hovedtariffoppgjøret, skriver HR-direktør i Skatteetaten, Ragndi Robøle, i en e-post.

Julie ønsker seg også inn på stige.

– Det hadde blitt mye mer forutsigbart å vite at man får litt mer hvert år. Det ville også vært fint å få like mye som andre som gjør samme jobb.

Hun er medlem i Norsk Tjenestemannslag (NTL), og akkurat som henne vil også forbundet at rådgiverne og seniorrådgiverne skal inn på lønnsstige.

Bjørn Ove Hersdal i styret i NTL Skatt og DFØ forhandlet selv for rådgiverne i Skatteetaten for fem år siden, så det er ikke første gang dette er oppe på forhandlingsbordet.

– Allerede da var rådgiverne fortvilet fordi det eneste de fikk, var det som kom ut av de lokale forhandlingene. Og det å se at førstekonsulentene får mer i flere år mens rådgiverne står stille, synes nok mange er sårt, sier han.

VIL HA MED ALLE: Bjørn Ove Hersdal i NTL Skatt og DFØ ­er opptatt av å få rådgiverne inn på lønnsstige.

VIL HA MED ALLE: Bjørn Ove Hersdal i NTL Skatt og DFØ ­er opptatt av å få rådgiverne inn på lønnsstige.

Erling Slyngstad-Hægeland/Havenfoto

Skaper ulikhet

Etter hovedoppgjøret i 2022, ble altså førstekonsulentene plassert på en tiårig ansiennitetsstige, mens rådgiverne fortsatt manglet ansiennitetsregler.

Derfor kan en førstekonsulent og en rådgiver som blir ansatt samtidig, ha ganske ulik lønnsutvikling de første ti årene av ansettelsen.

Det har Julie opplevd.

– Du ser kolleger få mer enn deg hvert år, og flere har gått forbi, sier hun.

Ifølge sekretær Finn Olav Haga i LO Stat er årsaken til at rådgiverne ikke kom på lønnsstige at de tidligere ikke nådde opp til kriteriene.

– Rådgivere var tidligere en langt mindre gruppe som passet dårligere til de kriteriene partene tradisjonelt har holdt seg til når man skal bestemme hvem som skal få automatiske lønnsopprykk basert på ansiennitet. Slik det ser ut i dag, kan det være behov for at partene i staten gjør en ny vurdering.

Håpefull

Julie Mathilde Bjerkem Oksås venter i spenning på hva som kommer til å skje i årets hovedtariffoppgjør.

Da skal det forhandles om både lønn og pensjon for omkring 8000 rådgivere tilknyttet LO Stat og YS Stats hovedtariffavtaler.

– Som optimist har man det bedre mens man venter, ler Julie, men har samtidig en seriøs tone:

– Jeg tror det kommer til å skje en gang, men det blir spennende å se hvor mange runder som skal til.

10.04.2024