JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholderne ble ønsket velkommen «hjem»

Renholderne ble ønsket velkommen «hjem»

FEIRING: Renholdernes retur til Forsvaret ble feiret skikkelig i september.

FEIRING: Renholdernes retur til Forsvaret ble feiret skikkelig i september.

Guro Gulstuen Nordhagen

Snart er 450 renholdere tilbakeført til Forsvarsbygg. I september hadde de ansatte på Romerike sin første arbeidsdag med staten som arbeidsgiver.

guro@lomedia.no

Madeleine Norstad og Helene Richardsen er i dag igjen ansatt i Forsvarsbygg, etter at jobbene deres ble satt ut på anbud for ti år siden. 

– Det er veldig godt å være tilbake, sier Norstad i flunkende ny uniform. 

Hun får medhold fra Richardsen og kollegene Malin Wingstad og Eva Grav. Det er disse fire som står for renholdet på Gardermoen flystasjon. 

Boller og BBQ

Mandag 2. september hadde 34 renholdere i Romerike sin første arbeidsdag for Forsvaret som statsansatte.

Arbeidsminister Tonje Brenna delte gladelig denne merkedagen sammen med dem.

– Forsvaret er mye mer enn kuler, krutt og soldater. Det er også omtrent en million kvadratmeter med areal som skal tas vare på og forvaltes på vegne av Norge som fellesskap. At renholderne er en del av det fellesskapet, skulle bare mangle, sier hun. 

Gardermoen leir ligger i Viken, som var det nest siste området som fikk renholderne tilbake inn i Forsvaret.

Tilbakeføringen har skjedd i flere omganger. Når Oslofjord får sine drøye 30 renholdsarbeidere tilbake 1. november, er ringen sluttet, og drøyt 450 renholdsarbeidere er tilbake i Forsvarsbyggs egen regi.

UNDER SAMME TAK: Renholderne i Forsvaret på Gardermoen og arbeidsminister Tonje Brenna har nå alle samme arbeidsgiver. F.v. Helene Richardsen, Eva Grav, Malin Wingstad, Madeleine Norstad og Tonje Brenna.

UNDER SAMME TAK: Renholderne i Forsvaret på Gardermoen og arbeidsminister Tonje Brenna har nå alle samme arbeidsgiver. F.v. Helene Richardsen, Eva Grav, Malin Wingstad, Madeleine Norstad og Tonje Brenna.

Guro Gulstuen Nordhagen

Mangler renholdere

Avdelingsleder i Forsvarsbygg for renhold region Østlandet, Kristine Espevoll, har nå ansvar for omtrent 200 renholdere. Det har hun gledet seg til.

– Det lettere å drifte renholdet i egen regi. Dette er et kjempesteg i riktig retning for å gjøre denne leveransen mer bærekraftig i henhold til både Forsvaret og Forsvarsbygg sine retningslinjer.

Hun håper at virksomhetsoverdragelsen skal gjøre det mer attraktivt å søke seg til renholderyrket.

– Vi står i en krevende situasjon når det gjelder bemanning. Etter koronapandemien er det for få renholdere i Norge. Vi mangler om lag 70.000, så det lider vi under. Når Forsvarsbygg står som leverandør, håper vi at det tiltrekker seg folk, sier hun.

Renholdet i Forsvarsbygg blir en del av eiendomsforvaltningen og er et viktig forebyggende vedlikeholdstiltak, ifølge avdelingslederen.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) har helt siden beskjeden om privatiseringen kom i 2014, jobbet for å få det reversert. Fagforeninga feiret dagen på Gardermoen med boller til alle ansatte, mens arbeidsgiver Forsvarsbygg inviterte til grillfest på Sessvollmoen.

METTER MUNNER: Forsvarskokk og NTL-medlem Martin Aspen grillet oppimot 70 koteletter og like mange kyllinglår til sultne renholdere i Sessvollmoen leir.

METTER MUNNER: Forsvarskokk og NTL-medlem Martin Aspen grillet oppimot 70 koteletter og like mange kyllinglår til sultne renholdere i Sessvollmoen leir.

Guro Gulstuen Nordhagen

Madeleine Norstad var NTL-medlem før privatiseringen og gleder seg til å melde seg inn igjen. 

Før privatiseringen hadde hun fem kolleger i leiren. Da ISS skulle ta over, regnet de seg fram til at de ikke trengte mer enn 1,75 person til å vaske det store området. Da tok Norstad saken i egne hender. 

– Sammen med bygg- og anleggsforvalteren målte jeg opp kvadratmeterne på alle rom i hele leiren for å få flere ansatte. Det var jo et enormt kutt. 

Det hjalp, og de endte opp som fire. Det er foreløpig usikkert om hun får flere kolleger etter overdragelsen.

Nestleder i NTL Forsvar Romerike, Berit Johnsen, forteller at det siden privatiseringen har vært gjennomtrekk og høyt sykefravær.

– Det har krevd tid og ressurser at vi har måttet sikkerhetsklarere og lære opp så mange nye. Arbeidsbelastningen vært så stor at det har vært oppimot 24 prosent sykefravær til tider, sier Johnsen. 

Arbeidsministeren skyter inn at dette jo handler om arbeidsforholdene til de ansatte. 

Hun mener det er viktig at også de som jobber med renhold skal føle på stolthet og tilhørighet til egen arbeidsplass, i tillegg til at de skal ha en grad av påvirkning. 

Da renholderne ble tatt ut av staten og inn i det private, sto mange mellom 55 og 60 år i fare for å miste sin opptjente AFP.

Det ble flere runder i retten, der noen vant og noen tapte. 

Dette opprører Brenna. 

– Tenk at vi i et land som Norge, med et Forsvar som vårt, skal organisere oss sånn at vi skaper tvil for folk på tampen av et langt arbeidsliv hva slags pensjon de får utbetalt. 

STYRKER LAGET: Regionleder for NTL Forsvar Romerike, Tor Engebakken, og nestleder i sentralstyret i NTL Forsvar,  Berit Johnsen, er glade for å kunne ønske renholderne inn i staten og til NTL.

STYRKER LAGET: Regionleder for NTL Forsvar Romerike, Tor Engebakken, og nestleder i sentralstyret i NTL Forsvar, Berit Johnsen, er glade for å kunne ønske renholderne inn i staten og til NTL.

Guro Gulstuen Nordhagen

Forsvaret er mye mer enn kuler, krutt og soldater.

Tonje Brenna,
Arbeidsminister

Etter korona­-
pan­demien er det for få renholdere i Norge. Vi mangler om lag 70.000.

Kristine Espevoll, Avdelingsleder i Forsvarsbygg
for renhold region Østlandet

04.10.2024