JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skrev barnebok med kunstig intelligens

Skrev barnebok med kunstig intelligens

LAGDE EGEN BOK: Etter å ha lest flere bøker  til minstesønnen Isak, bestemte Ionut Burchi seg for å skrive en egen bok. Det syntes Isak var kult.

LAGDE EGEN BOK: Etter å ha lest flere bøker til minstesønnen Isak, bestemte Ionut Burchi seg for å skrive en egen bok. Det syntes Isak var kult.

Privat

Etter å ha lest de samme barnebøkene igjen og igjen for minstegutten på 3 år, fikk trebarnspappaen Ionut Burchi en idé: Han skrev en barnebok med hjelp fra en chatrobot.

nina.anssen@lomedia.no

Ionut Burchi er utdannet filolog (språkviter) og jobber til vanlig med data i Lånekassen, hvor han også er tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag. Han har i mange år vært over gjennomsnittet interessert i ny teknologi.

Så da ChatGPT ble lansert i slutten av november 2022, var også han en som eksperimenterte med programmet som kan skrive tekster på oppdrag.

– Jeg liker å se på mulighetene teknologien for kunstig intelligens (KI) kan tilby fra et menneskelig perspektiv. Derfor tenkte jeg en barnebok kunne være et bra eksperiment. Jeg kaller det for kreativt samarbeid mellom menneske og maskin, forteller Burchi, som opprinnelig er fra Romania, men nå bor med familien i Oppegård utenfor Oslo.

Gratis bok

Målet med bokprosjektet har aldri vært å tjene penger, men å se hvor langt kunstig intelligens kan utnyttes.

– Jeg ønsket å se hvor langt vi har kommet og hva kunstig intelligens kan brukes til og hva fordelene og ulempene og farene med den er, forteller han.

Han laget teksten sammen med ChatGPT og deretter brukte han programmet DALL-E2 for å lage illustrasjoner til boken.

– Både ChatGPT og DALL-E2 ligger åpent på nett for alle, så jeg testet dette ut og det funket. Sønnene mine likte ideen om at jeg skulle lage en bok sammen med en maskin.

Boka ble til på 24 timer, og da hadde han en trykkeklar PDF med 15 fortellinger for barn. I tillegg forklarer Burchi den kreative prosessen i introduksjonen og gjør noen generelle refleksjoner om KI i etterordet.

FORFATTER: Boken Ionut Burchi laget ved hjelp av kunstig intelligens, foreligger også i fysisk format.

FORFATTER: Boken Ionut Burchi laget ved hjelp av kunstig intelligens, foreligger også i fysisk format.

Privat

Kunstig intelligens skrev selv

I den første fortellingen i boka skrev Burchi rundt 90 prosent selv. Han tok en historie han hadde funnet på kvelden før, da han skulle legge minstesønnen, og lot ChatGPT endre litt på teksten.

– Utgangspunktet var en enkel historie om en hare som hjelper en bjørn som har skadet seg. Så finner de ut at de begge elsker blåbær og blir gode venner. Jeg spurte ChatGPT om å forbedre den, og det ble bra, forteller han.

I de neste fortellingene matet han programmet med gradvis mindre informasjon, sånn at ChatGPT skrev mer og mer av historiene selv. 

Tankevekkende

– Det er ganske tankevekkende at dette er mulig å gjøre for alle, sier Burchi, men er også klar over at det er en del dilemmaer knyttet til dette.

Blant annet måtte han før han publiserte, bestemme seg for hvem som egentlig var forfatteren i dette samarbeidet.

– Jeg laget et pseudonym; Ivor J. Burks og tydeliggjorde også at dette var laget i kreativt samarbeid med et chatprogram, forteller han ivrig.

Boka ligger nå ute på www.blueberryandthebear.com og Amazon, og den er publisert under en Creative Commons åpen lisens. Det gjorde han med tanke på opphavsrettsspørsmål. Og det viste seg at han hadde rett, det er mange som har pekt på det etterpå.

KIs framtid i arbeidslivet

Burchi har også lansert en idé på bloggen sin, BlueberryThoughts.com, om å lage film i kreativt samarbeid med kunstig intelligens. Der publiserer han andre eksperimenter og tanker om hvordan KI kan endre verden.

Den nyslåtte forfatteren er positiv til ansvarlig bruk av kunstig intelligens og håper også at det kan tas i bruk både i Lånekassen og i andre deler av offentlig sektor. Selv studerte ham kunstig intelligens ved OsloMet for et par år siden og følger spent med på utviklingen.

– Jeg tenker at det er viktig at vi forstår hva det betyr og hvordan dette vil påvirke det meste. Jeg ønsker med mine prosjekter å bevisstgjøre folk, sier han.

Han tror også kunstig intelligens vil føre til at samfunnet må endre seg.

– Jeg synes ikke vi bør la maskinene erstatte oss i kreative jobber, og vi må komme med en løsning for alle de jobbene som kan automatiseres bort. Der synes jeg debatten om borgerlønn plutselig blir veldig relevant, sier han.

Kunstig intelligens – KI

Er informasjonsteknologi som kan justere sin egen aktivitet, og dermed fremstå som intelligent.

Maskinlæring er den vanligste formen, og finnes i alt fra enkle programmer i smarttelefoner til selvkjørende biler.

Regelbaserte systemer lærer ikke, men har regler spesifisert på forhånd.

Brukes mye til talegjenkjenning, bildegjenkjenning, brukerinteraksjon og styring av fysiske prosesser.

Kilde: Store norske leksikon

24.02.2023