merete.jansen@lomedia.no, ole@lomedia.no
Lyden av tørrfor som ristes i en boks, lokker grisene i riktig retning. De tror de skal få mat, men egentlig ledes de mot slaktebenken hos Fatland slakteri i Oslo. Skingrende hvin fyller den tette luften i rommet.
Neste stopp er gassfellen der de skal bedøves. Det er viktig med flyt i prosessen, for man ønsker ikke at det skjer noe med dyrene underveis. Dyrene skal være 100 prosent friske og raske fram til bedøving.
På en slags karusell senkes grisene ned i CO2. Dette gir høy metning i blodet og de besvimer. Mellom en halv time og 45 minutter senere henger de på slaktebåndet.
På utsiden av bygget ankommer en ny transport med levende dyr. Kyr og kalver kikker nysgjerrig ut av lasterommet, uten å kunne forestille seg hva de har i vente.
Siste REISE: Griser i fjøset til Fatland slakteri i Oslo geleides bortover gangen – lykkelig uvitende om hva som venter dem om få minutter. Dyrenes velferd overvåkes flere ganger, ved at veterinærer er tilstede ved bedøvelse og avliving og fører tilsyn med transportører. Så før grisene kommer så langt som til bedøvelse, har en veterinær sjekket at grisene ikke har sykdommer. Kontrollen er først og fremst visuell, som å se at dyrene ikke har sår etter biting, for eksempel. Er de i tvil, kan Mattilsynets ansatte ta blodprøver.
Ole Palmstrøm
Før dyrene kommer til punktet for bedøving, har veterinærer i Mattilsynet sjekket at de ikke har synlige tegn på sykdom. Har de det, kan de ikke slaktes og brukes til mat for mennesker.
Men kontrollen stopper ikke der. Veterinærene er også på plass der hvor de døde skrottene deles opp i mindre stykker.
Griser og kalver som gikk levende omkring tidligere på morgenen, henger nå slapt fra krokene på et samlebånd. Slik fraktes de fra person til person inne på slakteriet og får skåret av ulike deler av skrotten.
I den store hallen roper menn til hverandre over støyen fra elektriske sager, kjettinger som slår mot metall og kraftige vannstråler.
Plutselig stanser båndet opp. Mattilsynets vakthavende veterinær har lagt merke til at vannbadet der knivene steriliseres fortløpende, ikke holder høy nok temperatur.
Ikke lenge etter er det en ny stopp. Tarmen på en okse har sprukket opp i det den skulle skilles fra skrotten. Rester av avføring har smittet av på et kjøttstykke og på buksen til en av slakterne. Alt står stille til buksen er skiftet og den skitne delen av kjøttstykket er skåret bort.
Så er de i gang igjen. En etter en blir de ferdig oppskårne skrottene trillet inn på et kjølelager.
Skeptisk: Nytt sted, nye mennesker. Det frister kanskje ikke så mye å bevege seg ut av lastebilen og ned rampa til slakteriet.
Ole Palmstrøm
Produksjonslinje: Slaktet storfe henger på løpende bånd, på vei videre til flåing og partering. Alle dyr som slaktes skal godkjennes av offentlig veterinær ved ankomst og etter slakting for å avdekke smittsomme sykdommer og vurdere om kjøttet er egnet til mat.
Ole Palmstrøm
Hygiene: God hygiene er alfa og omega i denne jobben. Najla Al-Akili, seniorinspektør og veterinær, skifter til ren frakk og støvler før hun går inn i slakteriet.
Ole Palmstrøm
Lunsj: Sju ansatte i Mattilsynet i Oslo jobber fast hos Fatland slakteri, der de både følger med på dyrene og gir veiledning til bedriftens egne ansatte, blant annet om matsikkerhet. Flertallet av de som tar seg en pust i bakken her, er medlemmer i NTL Mattilsynet. Fra venstre: Veterinær Erik Kyrkjebø Nesje, veterinær Adam Zerihun, tekniker Hoshyar Askari, veterinær Eli-Helene Høye Haug, NTL-tillitsvalgt Marianne Myrbraaten som ikke jobber på slakteri, og veterinær Najla Al-Akili.
Ole Palmstrøm
Har det på tunga: En oksetunge på vei videre i produksjonslinja etter partering.
Ole Palmstrøm
Hoshyar på vakt: Tekniker/førsteinspektør Hoshyar Askari og de andre i Mattilsynet starter arbeidsdagen på slakteriet kl. 06 med kontroll av levende dyr.
Ole Palmstrøm
STOPP: Steriliseringsvannet som brukes til slakteknivene har for lav temperatur. Da stopper alt opp til vannet holder minst 82 grader. Ved større avvik kan Mattilsynet bruke virkemidler som varsel om vedtak, hastevedtak og overtredelsesgebyr
Ole Palmstrøm
Parteres: En av slakterne ved Fatland slakteri deler en okse i to ved hjelp av en kraftig motorsag.
Ole Palmstrøm
HMS: Beskyttelsesbrynje som brukes av slakterne.
Ole Palmstrøm
På løpende bånd: Parterte okseskrotter fraktes på løpende bånd inn i kjølelageret.
Ole Palmstrøm
Mattilsynet
Mattilsynet er et direktorat som har ansvaret for å sikre trygg mat og drikkevann.
Direktoratet har også ansvaret for dyre- og plantehelse som inngår i arbeidet med folkehelsen.
Har blant annet systemrevisjoner av slaktehygiene og matrygghetsarbeidet i slakterier og nedskjæringsvirksomheter.
Kilde: snl.no og Mattilsynet
En etter en blir de ferdig oppskårne skrottene trillet inn
på et kjølelager.